si belle marsel marsel pro marsel h2o Online Shop
home za nas products galery contacts sertifikat en promo  
     
Si belle
Marsel
Marsel pro
Marsel-H2O
Marsel pro Therm
Нови продукти
Цветни каталози
Продуктови каталози
Полезни съвети
 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ БОЯДИСВАНЕ С ИНТЕРИОРНИ И ЕКСТЕРИОРНИ БОИ

-За постигане на добър резултат от боядисването е необходимо основата да бъде достатъчно узряла (при новите мазилки), здрава, суха и чиста, равна почистена от замърсявания, мазнини, прах и лющещи се слоеве.
-За новите вароциментови мазилки е необходимо следващите операции (шпакловане, боядисване  и др.) да се извършват след 28-я ден от полагане на мазилката за осигуряване на пълното и узряване.
-Преди боядисване гипсовите шпакловки е необходимо да бъдат напълно изсъхнали, в противен случай се получават много дефекти на покритията.
-Препоръчително е новите мазилки да се грундират с Marsel Импрегнационен грунд водоразредим за укрепване на основата и намаляване разхода на декоративните покрития.

-Повърхностите  със стари покрития и здрави основи  се почистват  от прах и се боядисват  директно  с декоративни покрития.
-Повърхности с наслоени постни бои е препоръчително да се изстържат до здрава основа. При незначителен слой постни бои е възможно директно импрегниране на повърхностите с Marsel Импрегнационен грунд водоразредим.
-Повърхности боядисвани с хидравлична вар, за преминаване към боядисване с вододисперсионни бои е необходимо да се измият много добре с  миещи препарати, да се отстранят механично подвижните слоеве от старите покрития и да се нанесе един слой Marsel Импрегнационен грунд водоразредим.
-Препоръчително е повърхностите от гипскартон  преди боядисване да се импрегнират с Marsel Импрегнационен грунд водоразредим.
-Неприятен проблем е честата поява на гъбички и плесени  в интериора. На първо място е необходимо гъбичките и плесените  да бъдат отстранени от повърхността на мазилката механично .Ако замърсяването е много голямо е възможн е да се наложи отстраняване на старата мазилка. Следващата операция е обраборване на повърхностите с биоцидни препарати и боядисване с антибактериални бои – Marsel Боя за влажни помещения. Ефективното решение изисква да бъде елиминирана причината за нейната поява (конденз, влага по стените, лоша циркулацияна въздуха, не добра топлоизолация и др.) .
-Неочаквано усложнение е появата на петна по мазилките и боите вследствие от избиването на ръжда, никотин, катран, остатъци от стари бои, мазни петна и замърсявания в резултат от влагата. Решение може да бъде използването на подходящо изолационно  покритие, което ограничава избирането на разтворимите във вода вещества от основата.
-Вдъбнатини, неравности, надраскани участъци  и малки пукнатини се запълват лесно с кит подходящ за шлайфане. За обработка на цели повърхности по вътрешните стени и тавани е подходящо да се използва шпакловка.
-За да не се създава допълнителна работа при боядисване с миене на рамките на вратите, прозорците, електрическите ключове, подовете и др. се използва бояджийско тиксо и полиетилен ( вододисперсдисионните бои се отстраняват трудно след засъхване).
-Преди започване на работа е подходящо валякът (също и четката) да се потопи за кратко във вода, за да омекне. Това ще улесни работата и почистването на инструментите след приключване на боядисването. Боядисването започва винаги от тавана. Обикновенно се работи в посока от прозореца към вратата. Посоката на работа се спазва и не се променя. За първото нанасяне (грундиране) е добре да се използва бояджийска четка – Грундът се нанася по лесно и попива подобре в основата.
-При нанасянето на декоративните слоеве от вододисперсионни бои е по-лесно да се работи с подходящ валяк ( по-бързо е и не остават следи като от четката). Валякът се поставя по средата на стената и с движения нагоре-надолу се разнася равномерно боята, приключва се с движение в посока отгоре надолу.
-След приключване на работа при боядисване с  вододисперсионни бои е необходимо инструментите веднага да се измият с вода.Не се препоръчва да се поставят във вода за продължително време,защото може да се получи засъхване и във водата от съдържащия се кислород.Веднъж засъхнали инструменти не могат да се измиват с вода.Там където е възможно отстраняването на засъхнали вододиспрсионни бои  се осъществява само механично.
-На пазара има изобилие от вододисперсионни бои за вътршно и външно боядисване. Обикновено производителите  извършват класификация на боите съгласно БДС EN 13300 по  следните показатели: зърнометричен състав, устойчивост на мокро триене, блясък, покривност. Боите се класифицира в 5 класа.Клас 1 включва най-висококачествените бои – с най-високата устойчивост на мокро триене, най-добрата покривност. При увеличаване на класа  към 5 качеството на боите – изтривамост и покривност намалява.
При избора на боята е необходимо да се ръководим  от няколко неща съобразени,  разбира се и с икономическата целесъобразност:
-Таваните могат да се боядисват с по-малко устойчиви бои ма миене и мокро триене-Клас 4 или клас 5 съгласно БДС EN 13300.
-Местата с по-ускорен трафик е препоръчително да се боядисват с по-устойчиви бои на миене и мокро триене.Боите класифицирани в клас 2 са с достатъчна устойчивост на миене и мокро триене, поради което не е необходимо да се употребяват вододисперсионни бои класифицирани в клас 1. ИЗБОР НА ЦВЕТОВЕТЕ
Цветовете имат безспорно физическо и психически влияние върху всеки човек, затова трябва да се съобразявме при избора на пердета, килими, цвят на мебелите и др. Трябва предварително добре да сме обмислили общата цветова композиция – много важна за всеки дом.
Предназначението на помещението, неговите големина и изложение също така са важни фактори при избора на цветове.
Топлите цветове (жълто, оранжево, червено) повишават настроението, предразполагат към действие.
Противоположните цветове, т. нар. студени и пасивни цветове - синьо, зелено, виолетово, са спокойно действащи тонове.
Те са подходящи за помещения, предназначени за почивка, за силно слънчеви и нагрети помещения, за да послужат за релаксация.
Белият таван служи за рефлектираща светлината плоскост, обединяваща и успокояваща общата цветна композиция.
За да се живее удобно в едно жилище, трябва правилно да се организират неговите вътрешни пространства.
При избор на цветове за жилищни или работни помещения се изисква да се спазят известни закономерности, които произтичат от необходимостта за хармония на цветовете, от големината и изложенията на помещенията, както и от тяхното предназначение. 
-Леките жълти, оранжеви, светло бежови и други топли цветове отразяват по-добре светлината, а по-наситените топли в златисто-оранжево, теракот и др. поглъщат светлината. Ето защо първите се предпочитат за по-тъмни стаи, а вторите за по-светли.  
-Студените цветове разширяват зрително помещението и трудно хармонират с цвета на мебелите и обикновено придават на лицата безжизнен оттенък. Такива цветове са подходящи за стаи, изложени на силна слънчева светлина и свързани чрез прозорците с озеленени площи, за спални помещения, за коридори и др. по-малки помещения.
-От значение за цвета на помещенията са дължината и височината на стените. По-ниските стаи се боядисват с по-наситени цветове. За да има взаимна връзка при оцветяването на отделните помещения в едно жилище се препоръчва една гама на оцветяване. Ако например стаите са в светложъл тон, правилно е да бъде боядисан вестибюла в светло кафяв, бежов цвят.
-Прието е таваните да се боядисват в бяло. За по-слънчеви стаи се препоръчва техния цвят да бъде в кремаво, златистожълто и др., с което ще се намали рязката външна светлина. Добре е, ако цветът на тавана и вратите се съчетава с цвета на стените и мебелите, с което в помещението се създава един общ тон.
-При подбор на цветовете за боядисвано на жилищни и работни помещения трябва да се вземе под внимание и тяхното въздействие върху настроението и самочувствието на човека. Разглеждайки психологическото въздействие на различни тонове върху човека, се твърди, че червеният цвят действува възбуждащо на психиката, способствува за нарастване на мускулното напрежение, повишава ритъма на дишането и кръвообращението. Оранжевият цвят създава чувство за веселост. Жълтият цвят създава хубаво настроение, стимулира зрението и нервната система, а за това го наричат най-веселия цвят. Зеленият цвят действува освежаващо и успокояващо и-го наричат най-благоприятния цвят за човека. Синият цвят създава представа за прохлада и действува успокояващо на нервната система. Виолетовият цвят разстройва психиката на човека и го наричат цвят на печала. Тези характеристики са в достатъчна степен верни, когато се касае за чисти натурални тонове. Всеки един от цветовете обаче има множество оттенъци. Последните оказват различно въздействие върху хората, поради това че реакцията, която се получава не е еднаква за всички. Вярна е общата закономерност: синьо-зеленикавите /студени/ цветове действат успокояващо, а жълти, червени /топли/ цветове възбуждат нервната система на човека. Горната характеристика на отделните цветове има голямо значение и налага да се вложи повече разбиране и чувство за отговорност при подбора на цвета в зависимост от предназначението на помещението. За работни помещения трябва да се подбира цвят, който да въздействува за подобряване на настроението и оттук за повишаване на производителността на труда.
Във фирма „НИНАХИМ” ЕООД се произвеждат вододисперсионни бои за вътрешно и външно боядисване, /техничесските данни на които са описани в техническите описания на продуктите / както следва:
Бои за вътрешно боядисване
-Marsel Латекс екстра покривен – Произвежда се в 24 цвята по каталог на фирмата
-Marsel Латекс дишащ
-Marsel pro Интериорна боя клас 2
-Si Belle Дишаща интериорна боя
-Si Belle Латекс
Бои за външно боядисване
-Marsel Фасадна боя
-Marsel Фасадна боя със силикон
-Marsel pro Фасадна боя със силикон+
Вододиспесионните бои могат да се произвеждат във всички възможни цветове по специфични изисквания на клиента.

 
 
 
Назад към полезни съвети