si belle marsel marsel pro marsel h2o Online Shop
home za nas products galery contacts sertifikat en promo  
     
Si belle
Marsel
Marsel pro
Marsel-H2O
Marsel pro Therm
Нови продукти
Цветни каталози
Продуктови каталози
Полезни съвети
 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ БОЯДИСВАНЕ НА ДЪРВЕНИ ПОВЪРХНОСТИ

-Изисквания при боядисване на дърво във външна среда и в интериора са различни. Влиянието на големите температурни разлики, дъжд, сняг, слънчево греене, променящата се влажност на въздуха и др. оказват влияние върху трайността на боите в екстериора и изискват  различни качества  на лаково-бояджийските материали. -Преди боядисване дървото трябва да бъде добре узряло, здраво и напълно изсъхнало (макс. 12% влажност). Ако това не е така дървото реагира чрез промяна на размера и боята е механично натоварена (напуква се, лющи се). Обичаен начин на действие:  грундиране (един или два слоя) с импрегнационни грундове за  защита от вредители и финишно боядисване в два слоя.
-При експлоатация на открито е важно да се осигурни химическа защита на дървото от гниене, гъбички и дървояди чрез импрегнация на повърхността 

-След пъното изсъхване на всеки слой боя или импрегнатор (най-добре на следвщия ден) да се прешкури с фина шкурка. По този начин се отстраняват дребни дефекти по порърхността (дървесни влакни, неравности и други) и се повишава адхезията на следващите слоеве.
-За изравняване на по-големи неравности и дефекти по повърхността на дърво в интериора е подходящо пред нанасянето на  декоративното покритие  да се използва подходящ кит за дърво, който след втвърдяване да се шлайфа.
-Когато се боядисват повърхности с малки размери или предмети, леки за манипулация (например прозорци, врати, части от мебели) боядисването се извършва в хоризонтално положение.
-Старо неповредено и с добра атхезия покритие е достатъчно да се измие, да се шлайфа повърхността  да се нанесе директно в два слоя декоративно покритие.
-Ако старите  покрития са повредени   е необходимо отстраняването им чрез използването на пистолет с горещ въздух или с препарат за славяне на стари бои (този метод не винаги е подходящ, понякога остатъци от вещесвата остават в дървото) и в този случай е необходимо след отстраняване на старите слоеве боя да се извърши обезмасляване и шлайфане.
-Не се боядисва върху почерняло, увредено или загнило дърво. Тези слоеве трябва да бъдат отстранени по механичен начин
-При боядисване на дървени елементи на открито особено внимание трябва да се обърне на хоризонталните площи, по които се задържа вода (например долната рамка на прозорците). Ако е възможно всички повърхности е необходимо да имат минимален наклон 15%, за да се отича водата. Подходящо е ръбовете на боядисваните предмети да бъдат заоблени (по-малката дебелина на слоя върху остри ръбоев може да се яви като критични място).
-При боядисване на прозорци, стъклата могат да бъдат защитени  от зацапване чрез използване на препарати за временна защита.
Защитата на дървото може да се осъществи със следните системи от лаково -бояджийски материали:
Системи на лаково бояджийски материали  в органичен разтворител за вътрешна и външна употреба
АЛКИДНА СИСТЕМА
1-2 слоя Мarsel Импрегнационен грунд за дърво
2 слоя Декоративни покрития – Marsel Алкидна боя екстра или Si Belle Алкидна боя, Marsel Алкиден емайллак „екстра”, Marsel Алкидна боя супер, Marsel Синтетичен лак за обща употреба.
За осигурявабне  на по-висока устойчивост на покритията на атмосферни въздействия, химически агресивна среда, експлоатация в  морски и тропически климат препоръчително е да се използва:
ПОЛИУРЕТАНОВА СИСТЕМА
1-2 слоя Марсел Импрегнационен грунд за дърво
2 слоя Декоративни покрития – Marsel Двукомпонентен лак за паркет  или Marsel Яхтен лак или   или Marsel Двукомпонентен полиуретанов емайллак.
Когато е необходимо да се запазаи текстурата на дървото може да се използва:
1-2 слоя Марсел лазурен лак за дърво в различни цветове, чрез които се осъществява и защитата на дървото срещу дървояди,  гъбички, плесени.
За постигане на безцветен филм импрегнирането на дървените повърхности се осъществява с Marsel Импрегнационен грунд за дърво.
Надлакирване може да се осъществява с 1-2 слоя Marsel Синтетичен лак за обща употреба или Marsel Яхтен лак.
Система  от лаково бояджийски материали  на водна база за вътрешна и външна употреба
1-2слоя Marsel Н2О Импрегнатор за дърво
1-2 слояMarsel Н2О Акрилатни бои за дърво и метал сатен или гланц
За запазване на текстурата на дървото:
1-2слоя Marsel Лазурен лак за дърво в различни цветове
1-2слоя Marsel Н2О Лазурен лак за дърво безцветен
Или
1-2слоя Marsel Н2О Импрегнатор за дърво
1-2слоя Marsel Н2О Лазурен лак за дърво безцветен

 
 
 
Назад към полезни съвети